XVI. Élelmiszer Minőségellenőrzési
Tudományos Konferencia
A Konferencia kiadványát teljes terjedelmében közzétesszük:
Tartalomjegyzék |
5 |
A szakmai konferencia programja |
11 |
Dr. Süth Miklós |
21 |
Dr. Molnár Kornélia A közegészségügy szerepe és tevékenysége az élelmiszer-biztonság érdekében |
22 |
Wittich Tamás A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság stratégiája, és az élelmiszerellenőrzésben betöltött szerepe |
24 |
Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária Élelmiszerbiztonság hazánkban és az Európai Unióban |
26 |
“Minőség és biztonság az élelmiszerláncban” |
|
Dr. Németh Lajos |
28 |
Szöllősi Réka és Ősz Csabáné |
30 |
Dr. Gyetvai Béla és Dr. Jozwiák Ákos |
33 |
Dr. Markovics Erzsébet és Dr. Véha Antal |
35 |
Dr. Marosi Tibor, Dr. Molnár Pál és Dr. Véha Antal |
36 |
Dr. Kiss Attila |
38 |
Dr. Markovics Erzsébet, Koncsek Arnold és Zsikai András |
40 |
Süvegesné Váradi Gabriella és Dr. Kiss Judit |
49 |
Tamási Margit |
50 |
“Élelmiszeranalitikai vizsgálatok” |
|
Dr. Dallmann Klára és Szántó Réka |
52 |
Eke Zsuzsanna és Molnár László |
54 |
Madarassyné Mersich Eszter, Nagy Zita, Iglóváriné Molnár Mária és Schreiberné Molnár Erzsébet |
60 |
Dr. Kókai Zoltán Az érzékszervi minőség fogyasztói megítélésének mérése standard mutatószámmal |
71 |
Sipos László, Kókai Zoltán, Hunek Klára és Papp Eszter |
80 |
Kovács Zoltán, Kántor Dávid Balázs és Dr. Fekete András |
89 |
Dr. Arbankó László Tömegspektometriás technikák újszerű alkalmazási lehetőségei az élelmiszeranalitikában |
99 |
Dr. Ábrahámné Szabó Ágnes, Dr. Szentgyörgyi Mária és Dr. Búza László Tiltott azoszínezékek- Szudán I., Szudán II., Szudán III., Szudán IV., Szudán Orange G és Para Red -vizsgálati módszerének kidolgozása chili, fűszerpaprika, curry, kurkuma és az ezeket tartalmazó készítményekből |
100 |
Sipos Gáborné |
114 |
Lackó György |
119 |
Németh Bea és Bajkai Tibor |
127 |
Dr. Koppány György |
129 |
Dr. Roszik Péter és Bánfi Brigitta |
131 |
Földi Tamás FMR-Frissárú Minőségellenőrzési Rendszer |
133 |
Dr. Naár Zoltán Új info-kommunikációs fejlesztéseken alapuló, teljes körű nyomonkövetési rendszer kidolgozása |
138 |
Ugrayné Litauszki Erzsébet Az élelmiszerbiztonság aktualitásai az élelmiszer-kiskereskedelemben, a tanácsadó szemével |
140 |
Vörös Zsuzsanna A közigazgatás minőségirányítása a CAF szerint |
146 |
A Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj döntőseinek bemutatkozása |
|
Vida Mihály és Borbély László Út a minőségdíj elnyeréséig |
148 |
Felföldi Anikó Debreceni Hús Zrt. Bemutatása |
157 |
Ledó Ferenc Út a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj 2008. elnyeréséhez |
161 |
Kató Zsuzsa A Hat-Agro Kft. Bemutatása |
168 |
Palotás Gábor UNIVER Product Zrt. |
174 |
Ősz Csabáné 3 év 13 díjazott vállalkozás – A Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj jelene és jövője |
177 |
Pallóné Dr. Kisérdi Imola Az EOQ MNB Hagyományos Élelmiszer munkacsoport tevékenysége |
184 |
Zobor Enikő Hagyományos különleges termékek elismerése az Európai Unióban |
191 |
Dr. Sebők András, Pércsi Szilárd, Dr. Horváth Erika, Hegyi Adrienn és Papp Attila A hagyományos élelmiszerek minőségének, biztonságának és piacra jutásának javítása – a TRUEFOOD projekt eddigi eredményei |
200 |
Popovics Anett |
211 |
Szilágyi Péter Pálinkák és eredetvédelmük az új közösségi szabályozás tükrében |
215 |
Lelovics Zsuzsanna, Herr Gyula és Figler Mária Sportolóknak szánt készítmények (sportélelmiszerek) minősége és összetétele tartós terhelések függvényében |
217 |
Dr. Szakály Zoltán, Szente Viktória, Totth Gedeon és Lovig Timea Fogyasztói szokások és attitűdök elemzése a hagyományos magyar élelmiszerek piacán |
219 |
Dr. Szabó Erzsébet Eredet- és minőségjelzők szerepe a marketingkommunikációban |
231 |
Tamási Margit “A szellemi alkotás a törvény védelme alatt áll” Iparjogvédelem az élelmiszerláncban |
240 |
Dr. Panyor Ágota A különleges minőségű élelmiszerek piacnövelési lehetőségei |
241 |
Dr. Erdős Zoltán Hagyományos élelmiszerek, globalizáció, élelmiszer-biztonság… |
250 |
Baltás Lászlóné Hagyományos sütőipari termékek piacrajutásának segítése |
252 |
”Mikrobiológiai élelmiszervizsgálatok” |
|
Sréterné Dr. Lancz Zsuzsanna, Frankovicsné Dr. Adrián Erzsébet, Dr. Fekete Attila és Dr. Kissné Fias Krisztina Állati eredetű élelmiszerek mikrobiológiai biztonsága |
253 |
Dr. Fekete Attila, Frankovicsné Dr. Adrián Erzsébet, Dr. Kostyák Sára, Dr. Tóth Gábor és Sréterné Dr. Lancz Zsuzsanna A hízósertés állományok Salmonella fertőzöttségének felmérő vizsgálata és eredményei az EU irányelvei alapján |
266 |
Dr.Krisztalovics Katalin és Pászti Judit A humán salmonellosis járványügyi helyzete az uniós csatlakozást követő időszakban |
276 |
Fincziczki Zoltán, Galántai Zsuzsanna Salmonella spp. kimutatása hagyományos tenyésztéses módszerrel, összehasonlítva a Bac Trac impedancia mérésen alapuló készülékkel végzett vizsgálattal baromfi termékekben |
278 |
Dr. Major Péter Az Enterobacter sakazakii hazai előfordulásáról, a baktérium tulajdonságairól és kimutatásáról |
280 |
Batáné Dr. Vidács Ildikó, Pintér Szilvia, Balázsdi Szabó Enikő és Dr. Beczner Judit Fals pozitív Listeria ALOA agaron |
281 |
Mohácsiné Dr. Farkas Csilla, Dr. Farkas József, Ágoston Réka és Dalmadi István DSC alkalmazása mikrobiológiai vizsgálatokban |
289 |
Dr. Szakmár Katalin és Dr Reichart Olivér Redox-potenciál mérésen alapuló gyors mikrobiológiai módszer alkalmazása élelmiszeripari minták vizsgálatára |
290 |
Korbász Margit, Dr. Beczner Judit, Dr. Daood Hussein és Dr. Sass-Kiss Ágnes A fűszerpaprika penész-szennyezettsége |
299 |
Dr. Szabó Imre László, Lukács Gábor és Dr. Veress Gábor Élelmiszerbiztonság és minőség-ellenőrzés a Zala megyei mezőgazdasági üzemekben |
300 |
Rapi Sándor, Prokisch József, Murányi Zoltán és Dr. Kiss Attila Speciális minőségű borok, illetve bioaktív komponensekkel dúsított alapanyagok előállítása |
306 |
Hoffmanné Hajdu Ágnes és Tar-Géri Tímea Redox potenciál mérésen alapuló mikrobiológiai vizsgálatok a NaturAqua ásványvíz palackozóban |
308 |
Koncz Zsuzsanna, Huszti Katalin, Naár Zoltán, Dr. Kiss Atila és Dr. Szécsi Árpád Hazai Fusarium graminearum-isolatumok azonosítása fajspecifikus PCR alapú módszerrel |
311 |
Fejes Zsuzsanna, Bárdos Adrienn és Dr. Naár Zoltán A fűszerek antimikrobás hatásának érvényesülése mesterségesen savanyított száraz fermentált kolbászban |
312 |
Filep Róbert Aszeptikus üdítőitalok analizálása RT-PCR módszerrel |
313 |
Héja Kornélia, Dr. Turza Sándor, Murányi Zoltán és Dr. Kiss Attila A NIR technika alkalmazási lehetőségei élelmiszer alapanyag vizsgálatokra |
314 |
Szováti Katalin, Dr. Kiss Attila és Murányi Zoltán Hús és sütőipari alapanyagok zsírsavösszetételének vizsgálata eredetazonosítás céljából |
316 |
Huszti Katalin, Kóti Krisztina, Pál K., Dr. Naár Zoltán és Dr. Kiss Attila Hústermékek összetételének meghatározása Real-time PCR alapú módszerrel |
318 |
Borosné Győri Anikó, Gundel János, Hermán Istvánné és Dr. Csapó János Megnövelt konjugált linolsav tartalmú sertéshús zsírsavösszetételének változása sütés hatására |
319 |
Boros Norbert, Borbélyné Varga Mária és Dr. Győri Zoltán Búzafajták extenzográfos vizsgálata |
321 |
Virág Diána, Dr.Kiss Attila és Murányi Zoltán Különböző típusú élelmiszerek antioxidáns aktivitásának mérésére alkalmas módszer kifejlesztése |
322 |
Víg Attila1, Iglói Attila, Adányiné Dr. Kisbocskói Nóra, Gyémánt Gy., Csutorás Cs. és Dr. Kiss Attila C-vitamin sorozatmérésére alkalmas új analitikai mérőműszer kifejlesztése |
323 |
Petrusán János, Dr. Kiss Attila és Murányi Zoltán Prebiotikumok hődegradációjának vizsgálata és a bomlástermékek új analitikai módszerrel való meghatározása |
325 |
Lénárt Boglárka, Fejes Zsuzsanna, Szováti Katalin, Dr. Naár Zoltán és Dr. Kiss Attila Különböző prebiotikus anyagok probiotikumokra gyakorolt hatásának vizsgálata emésztési modellkísérletekben |
326 |
Elek Ágnes és Dr. Győri Zoltán Élelmiszeralapanyagok N, C és S-tartalmának meghatározása DUMAS-módszerrel |
328 |
Szabó P. Balázs, Dr. Véha Antal és Gyimes Ernő Étkezési búza (Triticum aestivum) szemkeménységének meghatározása különböző módszerekkel |
329 |
Fekete-Frojimovics Zsófia |
338 |
Horváthné Soós Erika Étrend-kiegészítők vizsgálatának tapasztalatai dopping szempontból az elmúlt 10 évben |
350 |
Kötelesné Suszter Gabriella és Áment Zsuzsanna Keverőbabás extrakció a rutin peszticid analitikában |
351 |
Murányi Zoltán és Dr. Kiss Attila Élelmiszerek fémtartalma biofelvehetőségével kapcsolatos modellkíséeletek |
352 |
Forgó Péter, Orbán Norbert, Dr. Kiss Attila és Virág Diána Módszerfejlesztési kísérletek és egyedi triterpén-szaponin komponensek analízise szőlő növényben finomanalitikai eljárásokkal |
353 |