XVI. Élelmiszer Minőségellenőrzési
Tudományos Konferencia

Tihany, 2008. április 24-25.

A konferencia Programfüzete

A Konferencia kiadványát teljes terjedelmében közzétesszük:

A fejezet letöltése: 1-20 oldalak

Tartalomjegyzék

5

A szakmai konferencia programja

11

Plenáris előadások
A fejezet letöltése: 21-27 oldalak

Dr. Süth Miklós
Az élelmiszer-biztonság újjászervezett ellenőrzési rendszere és aktuális feladatai

21

Dr. Molnár Kornélia
A közegészségügy szerepe és tevékenysége az élelmiszer-biztonság érdekében

22

Wittich Tamás
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság stratégiája, és az élelmiszerellenőrzésben betöltött szerepe

24

Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária
Élelmiszerbiztonság hazánkban és az Európai Unióban

26

“Minőség és biztonság az élelmiszerláncban”
A fejezet letöltése: 28-51 oldalak

Dr. Németh Lajos
Integrációs igények és változások a zöldség-gyümölcs ellenőrzésben

28

Szöllősi Réka és Ősz Csabáné
A fogyasztók teljeskörű tájékoztatása – az élelmiszerjelölés várható új szabályai

30

Dr. Gyetvai Béla és Dr. Jozwiák Ákos
Mintavételi stratégiák az EU-ban

33

Dr. Markovics Erzsébet és Dr. Véha Antal
Alapvető búzaminőségvizsgálati módszerek statisztikai értékelése

35

Dr. Marosi Tibor, Dr. Molnár Pál és Dr. Véha Antal
A minőségmenedzsment oktatásának kiterjesztése a szegedi tudományegyetem mérnöki karán

36

Dr. Kiss Attila
Az élelmiszerbiztonság és technológiai fejlesztés kapcsolata az EGERFOOD Regionális Tudásközpont innovációs tevékenységének példáján keresztül

38

Dr. Markovics Erzsébet, Koncsek Arnold és Zsikai András
A fűszerpaprikagyártás minőségalapú hatékonyságnövelése a szegedi Rubin Kft-nél

40

Süvegesné Váradi Gabriella és Dr. Kiss Judit
Élelmiszerek és csomagolóanyagainak vizsgálata a TÜV SÜD KERMI Kft.-ben

49

Tamási Margit
A klímaváltozás lehetséges hatásai az élelmiszer-biztonságra, avagy az élelmiszerlánc “Kellemetlen igazságai”

50

“Élelmiszeranalitikai vizsgálatok”
A fejezet letöltése: 52-113 oldalak

Dr. Dallmann Klára és Szántó Réka
Molekuláris biológiai módszerek alkalmazása a termékhamisítások kiszűrése érdekében

52

Eke Zsuzsanna és Molnár László
Zsírsav alapú analitikai módszer hústermékek központi idegrendszeri szövettartalmának kimutatására

54

Madarassyné Mersich Eszter, Nagy Zita, Iglóváriné Molnár Mária és Schreiberné Molnár Erzsébet
Növényi és állati eredetű idegen zsírok kimutatása tejzsír mellett

60

Dr. Kókai Zoltán
Az érzékszervi minőség fogyasztói megítélésének mérése standard mutatószámmal

71

Sipos László, Kókai Zoltán, Hunek Klára és Papp Eszter
Ásványvizek érzékszervi minőségének vizsgálata ProfiSens szoftver alkalmazásával

80

Kovács Zoltán, Kántor Dávid Balázs és Dr. Fekete András
Gyümölcslevek minőségi jellemzése elektronikus nyelvvel

89

Dr. Arbankó László
Tömegspektometriás technikák újszerű alkalmazási lehetőségei az élelmiszeranalitikában

99

Dr. Ábrahámné Szabó Ágnes, Dr. Szentgyörgyi Mária és Dr. Búza László
Tiltott azoszínezékek- Szudán I., Szudán II., Szudán III., Szudán IV., Szudán Orange G és Para Red -vizsgálati módszerének kidolgozása chili, fűszerpaprika, curry, kurkuma és az ezeket tartalmazó készítményekből

100

“Minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági rendszerek és eszközök”
A fejezet letöltése: 114-146 oldalak

Sipos Gáborné
Az ISO 22000:2005 szabvány alkalmazása és helyzete az IFS és a BRC “árnyékában”

114

Lackó György
Minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági rendszerek és eszközök (ISO 22000, ISO 9001, IFS, BRC, HACCP)

119

Németh Bea és Bajkai Tibor
Az élelmiszerbiztonság és az irányítási rendszerek továbbfejlesztésének lehetőségei

127

Dr. Koppány György
A HACCP rendszerek alkalmazásának tapasztalatai takarmánykeverő üzemekben. Az ISO 22000 élelmiszer-biztonsági rendszer perspektívája

129

Dr. Roszik Péter és Bánfi Brigitta
Az ökológiai gazdálkodás tanúsítása az MSZ EN 45011:1999 szabvány szerint

131

Földi Tamás
FMR-Frissárú Minőségellenőrzési Rendszer

133

Dr. Naár Zoltán
Új info-kommunikációs fejlesztéseken alapuló, teljes körű nyomonkövetési rendszer kidolgozása

138

Ugrayné Litauszki Erzsébet
Az élelmiszerbiztonság aktualitásai az élelmiszer-kiskereskedelemben, a tanácsadó szemével

140

Vörös Zsuzsanna
A közigazgatás minőségirányítása a CAF szerint

146

A Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj döntőseinek bemutatkozása
A fejezet letöltése: 147-182 oldalak

Vida Mihály és Borbély László
Út a minőségdíj elnyeréséig

148

Felföldi Anikó
Debreceni Hús Zrt. Bemutatása

157

Ledó Ferenc
Út a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj 2008. elnyeréséhez

161

Kató Zsuzsa
A Hat-Agro Kft. Bemutatása

168

Palotás Gábor
UNIVER Product Zrt.

174

Ősz Csabáné
3 év 13 díjazott vállalkozás – A Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj jelene és jövője

177

”Különleges élelmiszerek minősége és promóciója az EU-ban” szakmai rendezvény
A fejezet letöltése: 183-252 oldalak

Pallóné Dr. Kisérdi Imola
Az EOQ MNB Hagyományos Élelmiszer munkacsoport tevékenysége

184

Zobor Enikő
Hagyományos különleges termékek elismerése az Európai Unióban

191

Dr. Sebők András, Pércsi Szilárd, Dr. Horváth Erika, Hegyi Adrienn és Papp Attila
A hagyományos élelmiszerek minőségének, biztonságának és piacra jutásának javítása – a TRUEFOOD projekt eddigi eredményei

200

Popovics Anett
Európai trendek a különleges minőségű élelmiszerek iránti fogyasztói magatartásban

211

Szilágyi Péter
Pálinkák és eredetvédelmük az új közösségi szabályozás tükrében

215

Lelovics Zsuzsanna, Herr Gyula és Figler Mária
Sportolóknak szánt készítmények (sportélelmiszerek) minősége és összetétele tartós terhelések függvényében

217

Dr. Szakály Zoltán, Szente Viktória, Totth Gedeon és Lovig Timea
Fogyasztói szokások és attitűdök elemzése a hagyományos magyar élelmiszerek piacán

219

Dr. Szabó Erzsébet
Eredet- és minőségjelzők szerepe a marketingkommunikációban

231

Tamási Margit
“A szellemi alkotás a törvény védelme alatt áll” Iparjogvédelem az élelmiszerláncban

240

Dr. Panyor Ágota
A különleges minőségű élelmiszerek piacnövelési lehetőségei

241

Dr. Erdős Zoltán
Hagyományos élelmiszerek, globalizáció, élelmiszer-biztonság…

250

Baltás Lászlóné
Hagyományos sütőipari termékek piacrajutásának segítése

252

”Mikrobiológiai élelmiszervizsgálatok”
A fejezet letöltése: 253-299 oldalak

Sréterné Dr. Lancz Zsuzsanna, Frankovicsné Dr. Adrián Erzsébet, Dr. Fekete Attila és Dr. Kissné Fias Krisztina
Állati eredetű élelmiszerek mikrobiológiai biztonsága

253

Dr. Fekete Attila, Frankovicsné Dr. Adrián Erzsébet, Dr. Kostyák Sára, Dr. Tóth Gábor és Sréterné Dr. Lancz Zsuzsanna
A hízósertés állományok Salmonella fertőzöttségének felmérő vizsgálata és eredményei az EU irányelvei alapján

266

Dr.Krisztalovics Katalin és Pászti Judit
A humán salmonellosis járványügyi helyzete az uniós csatlakozást követő időszakban

276

Fincziczki Zoltán, Galántai Zsuzsanna
Salmonella spp. kimutatása hagyományos tenyésztéses módszerrel, összehasonlítva a Bac Trac impedancia mérésen alapuló készülékkel végzett vizsgálattal baromfi termékekben

278

Dr. Major Péter
Az Enterobacter sakazakii hazai előfordulásáról, a baktérium tulajdonságairól és kimutatásáról

280

Batáné Dr. Vidács Ildikó, Pintér Szilvia, Balázsdi Szabó Enikő és Dr. Beczner Judit
Fals pozitív Listeria ALOA agaron

281

Mohácsiné Dr. Farkas Csilla, Dr. Farkas József, Ágoston Réka és Dalmadi István
DSC alkalmazása mikrobiológiai vizsgálatokban

289

Dr. Szakmár Katalin és Dr Reichart Olivér
Redox-potenciál mérésen alapuló gyors mikrobiológiai módszer alkalmazása élelmiszeripari minták vizsgálatára

290

Korbász Margit, Dr. Beczner Judit, Dr. Daood Hussein és Dr. Sass-Kiss Ágnes
A fűszerpaprika penész-szennyezettsége

299

Poszeter előadások
A fejezet letöltése: 300-356 oldalak

Dr. Szabó Imre László, Lukács Gábor és Dr. Veress Gábor
Élelmiszerbiztonság és minőség-ellenőrzés a Zala megyei mezőgazdasági üzemekben

300

Rapi Sándor, Prokisch József, Murányi Zoltán és Dr. Kiss Attila
Speciális minőségű borok, illetve bioaktív komponensekkel dúsított alapanyagok előállítása

306

Hoffmanné Hajdu Ágnes és Tar-Géri Tímea
Redox potenciál mérésen alapuló mikrobiológiai vizsgálatok a NaturAqua ásványvíz palackozóban

308

Koncz Zsuzsanna, Huszti Katalin, Naár Zoltán, Dr. Kiss Atila és Dr. Szécsi Árpád
Hazai Fusarium graminearum-isolatumok azonosítása fajspecifikus PCR alapú módszerrel

311

Fejes Zsuzsanna, Bárdos Adrienn és Dr. Naár Zoltán
A fűszerek antimikrobás hatásának érvényesülése mesterségesen savanyított száraz fermentált kolbászban

312

Filep Róbert
Aszeptikus üdítőitalok analizálása RT-PCR módszerrel

313

Héja Kornélia, Dr. Turza Sándor, Murányi Zoltán és Dr. Kiss Attila
A NIR technika alkalmazási lehetőségei élelmiszer alapanyag vizsgálatokra

314

Szováti Katalin, Dr. Kiss Attila és Murányi Zoltán
Hús és sütőipari alapanyagok zsírsavösszetételének vizsgálata eredetazonosítás céljából

316

Huszti Katalin, Kóti Krisztina, Pál K., Dr. Naár Zoltán és Dr. Kiss Attila
Hústermékek összetételének meghatározása Real-time PCR alapú módszerrel

318

Borosné Győri Anikó, Gundel János, Hermán Istvánné és Dr. Csapó János
Megnövelt konjugált linolsav tartalmú sertéshús zsírsavösszetételének változása sütés hatására

319

Boros Norbert, Borbélyné Varga Mária és Dr. Győri Zoltán
Búzafajták extenzográfos vizsgálata

321

Virág Diána, Dr.Kiss Attila és Murányi Zoltán
Különböző típusú élelmiszerek antioxidáns aktivitásának mérésére alkalmas módszer kifejlesztése

322

Víg Attila1, Iglói Attila, Adányiné Dr. Kisbocskói Nóra, Gyémánt Gy., Csutorás Cs. és Dr. Kiss Attila
C-vitamin sorozatmérésére alkalmas új analitikai mérőműszer kifejlesztése

323

Petrusán János, Dr. Kiss Attila és Murányi Zoltán
Prebiotikumok hődegradációjának vizsgálata és a bomlástermékek új analitikai módszerrel való meghatározása

325

Lénárt Boglárka, Fejes Zsuzsanna, Szováti Katalin, Dr. Naár Zoltán és Dr. Kiss Attila
Különböző prebiotikus anyagok probiotikumokra gyakorolt hatásának vizsgálata emésztési modellkísérletekben

326

Elek Ágnes és Dr. Győri Zoltán
Élelmiszeralapanyagok N, C és S-tartalmának meghatározása DUMAS-módszerrel

328

Szabó P. Balázs, Dr. Véha Antal és Gyimes Ernő
Étkezési búza (Triticum aestivum) szemkeménységének meghatározása különböző módszerekkel

329

Fekete-Frojimovics Zsófia
Szakmai szervezetek részvétele a Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel kapcsolatos marketingmunkában

338

Horváthné Soós Erika
Étrend-kiegészítők vizsgálatának tapasztalatai dopping szempontból az elmúlt 10 évben

350

Kötelesné Suszter Gabriella és Áment Zsuzsanna
Keverőbabás extrakció a rutin peszticid analitikában

351

Murányi Zoltán és Dr. Kiss Attila
Élelmiszerek fémtartalma biofelvehetőségével kapcsolatos modellkíséeletek

352

Forgó Péter, Orbán Norbert, Dr. Kiss Attila és Virág Diána
Módszerfejlesztési kísérletek és egyedi triterpén-szaponin komponensek analízise szőlő növényben finomanalitikai eljárásokkal

353