03. Élelmiszer Szakbizottság

Éves tevékenység és következő évi terv: 2009

Vissza a Szakbizottság nyitólapjára

Elnök: Dr. Molnár Pál
Társelnök: Dr. Rácz Endre
                Szegedyné Fricz Ágnes
                Dr. Véha Antal
Titkár: Dr. Erdős Zoltán
Nemzeti képviselő: Pallóné dr. Kisérdi Imola
Tagok száma (2009. december 31.): 305

Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport

Vezető: Dr. Erdős Zoltán
Titkár: Dr. Kókai Zoltán
Tagok száma: 43

Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport

Vezető: Pallóné dr. Kisérdi Imola
Titkár: Popovics Anett
Tagok száma: 140

A Szakbizottság 2009. évi tevékenysége

A szakbizottsági taglétszám 2009-ban kissé tovább csökkent. A Szakbizottság az elmúlt évben összesen 12 rendezvényt szervezett, melyeken több mint 1000 résztvevő jelent meg. A rendezvények közül több központi rendezvényként is szerepel. A Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport kissé növelte létszámát, és nagy aktivitást fejtett ki. Az Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport szintén folytatta hasznos tevékenységét.

A Szakbizottság nagyobb rendezvényei, melyek előadásainak anyagát az EOQ MNB vonatkozó kiadványai tartalmazzák, a következők voltak:

Április 15. Budapest: “Az IAMA Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórum ismertetése és a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj 2009 nyerteseinek bemutatkozása” konferencia az FVM-ben (100 fő)

Június 20-23. Budapest: “IAMA Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórum és Szimpózium” 7 részből álló rendezvénysorozat (420 fő)

Szeptember 30. Budapest: “Az IAMA Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórum és Szimpózium Budapesten” záró konferencia az FVM-ben (150 fő)

November 12. Szeged: “X. Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban 2009” jubileumi konferencia a PICK Szeged Zrt.-vel együttműködve (150 fő), amelynek programjában a Hagyományos Élelmiszer Szekció előadás-sorozata is szerepelt.

A szakbizottsági tagok az elmúlt évben is tagsági jogon járó térítésmentes kiadványként kézhez kapták az “Élelmiszervizsgálati Közlemények” szakfolyóiratot, amelyben több szakbizottsági rendezvényről szóló beszámoló jelent meg.

A Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport 2009. évi tevékenysége

Az 5 évvel ezelőtt alapított Munkacsoport fő célkitűzése: a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek európai szintű hasznosítási stratégiájának továbbfejlesztése a fenntartható helyi boldogulásért. A Munkacsoport a következő rendezvényeket szervezte, illetve működött azok megvalósításában közre:

Március 12-13. Prága: A cseh EU Elnökség időszakának magas szintű konferenciáját az “EU agrárgazdasága minőségpolitikájának jövőjéről” szervezték. A konferencia felkért előadói a Munkacsoport részéről: Pallóné Dr. Kisérdi Imola (FVM), aki a HÍR programról és eredményeiről és Kovács Ágnes (OHKI) a hagyományos húsipari termékekről és fejlesztésükről tartott előadást.

Június 20-23. Budapest: IAMA Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórum keretében a Munkacsoport a következők szerint működött közre:

Augusztus 25. Budapest: Az FVM 2009-ben megkezdte a HÍR gyűjtemény aktualizálását, illetve bővítését célzó hasznosítási programot, melynek keretében az Agrármarketing Centrum a HÍR védjegy használati jogának elnyerésére pályázati felhívást tett közzé (http://www.amc.hu/hu/node/594). A 2009. november 30-ig meghosszabbított határidőig 26 pályázó 60 termékleírást nyújtott be.

Augusztus 29. Budapest: A HÍR védjegy használatára kiírt pályázatról a Munkacsoport szakmai konzultációt tartott a II. HÍRes Íznapok keretében a Vajdahunyadvárban (Mezőgazdasági Múzeum) 50 fő részvételével.

Szeptember 26. Budapest: “Hungarikumok a Parlamentben” konferencián felkért előadók a Munkacsoport részéről a következők voltak: Pallóné Dr. Kisérdi Imola és Zobor Enikő.

December 10. Budapest, FVM: “Terra Madre konferencia és kiállítás – A hagyományos terméket előállítók Világnapja”. A Slow Food mozgalommal közös évzáró 80 fős rendezvény termékbemutatóval és kóstoltatással egybekötve valósult meg.

A pályázatok szakszerű elbírálására 2009. december 21-én szakmai Bíráló Bizottság alakult. A miniszter felkérése alapján a Pallóné Dr. Kisérdi Imola vezette Bizottságban a Munkacsoport több tagja közreműködik.

Az Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport 2009. évi tevékenysége:

Április 8. Budapest, FVM: “Nyomon-követhetőség, nyomonkövetés” Kerekasztal

A Szakbizottság és Munkacsoportjainak 2010. évi munkaprogramja

Téma

Időpont és helyszín

Szervező és
közreműködő

“Hungarikumok a Parlamentben” II. Konferencia

Január 23.
Budapest, Parlament

Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport (társrendező)

“TRUEFOOD PROJEKT a hagyományos élelmiszerek piacrajutásáról” – kerekasztal

Február 5.
Mercure Budapest,
City Center

ÉFOSZ,
Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport

“Hagyományos termék” Kerekasztal

Március 18.
Budapest, FVM

Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport

Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport ülése

Április
FVM

Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport

“Hungarikumok, védjegyek és földrajzi árujelzők” Konferencia

Május19. 10 óra
FVM

Védjegy Egyesület, Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport
Kereskedelmi, Vendéglátási és Turisztikai Szakbizottság

“Hungarikumok a Parlamentben” III. Konferencia

Május
Budapest, Parlament

Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport (társrendező)

Édes sült tészták és sütemények - Szerepük és helyük az egykori és a mai falusi-városi táplálkozáskultúrában

Május 26-27.
Kiskunfélegyháza Kiskun Múzeum

Magyar Néprajzi Társaság
Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport
Kereskedelmi, Vendéglátási és Turisztikai Szakbizottság

Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport ülése

Szeptember
FVM

Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport

“Hungarikumok a Parlamentben” IV. Konferencia

Szeptember
Budapest, Parlament

Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport (társrendező)

“XI. Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban 2010” Konferencia

November 9.
Szeged

Központi Titkárság Élelmiszeripari Szakbizottság

“Terra Madre Világnap” – “Slow Food” közös rendezvény

December 10.
Budapest, FVM

Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport (társrendező)

 

Vissza a Szakbizottság nyitólapjára
Vissza a Szakbizottságok felsorolásához
Vissza az EOQ MNB honlapjára