03. Élelmiszer Szakbizottság
Éves tevékenység és következő évi terv: 2009 |
Elnök: Dr. Molnár Pál |
Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport |
Vezető: Dr. Erdős Zoltán |
Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport |
Vezető: Pallóné dr. Kisérdi Imola |
A Szakbizottság 2009. évi tevékenysége
A szakbizottsági taglétszám 2009-ban kissé tovább csökkent. A Szakbizottság az elmúlt évben összesen 12 rendezvényt szervezett, melyeken több mint 1000 résztvevő jelent meg. A rendezvények közül több központi rendezvényként is szerepel. A Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport kissé növelte létszámát, és nagy aktivitást fejtett ki. Az Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport szintén folytatta hasznos tevékenységét.
A Szakbizottság nagyobb rendezvényei, melyek előadásainak anyagát az EOQ MNB vonatkozó kiadványai tartalmazzák, a következők voltak:
Április 15. Budapest: “Az IAMA Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórum ismertetése és a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj 2009 nyerteseinek bemutatkozása” konferencia az FVM-ben (100 fő)
Június 20-23. Budapest: “IAMA Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórum és Szimpózium” 7 részből álló rendezvénysorozat (420 fő)
Szeptember 30. Budapest: “Az IAMA Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórum és Szimpózium Budapesten” záró konferencia az FVM-ben (150 fő)
November 12. Szeged: “X. Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban 2009” jubileumi konferencia a PICK Szeged Zrt.-vel együttműködve (150 fő), amelynek programjában a Hagyományos Élelmiszer Szekció előadás-sorozata is szerepelt.
A szakbizottsági tagok az elmúlt évben is tagsági jogon járó térítésmentes kiadványként kézhez kapták az “Élelmiszervizsgálati Közlemények” szakfolyóiratot, amelyben több szakbizottsági rendezvényről szóló beszámoló jelent meg.
A Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport 2009. évi tevékenysége
Az 5 évvel ezelőtt alapított Munkacsoport fő célkitűzése: a hagyományos és tájjellegű élelmiszerek európai szintű hasznosítási stratégiájának továbbfejlesztése a fenntartható helyi boldogulásért. A Munkacsoport a következő rendezvényeket szervezte, illetve működött azok megvalósításában közre:
Március 12-13. Prága: A cseh EU Elnökség időszakának magas szintű konferenciáját az “EU agrárgazdasága minőségpolitikájának jövőjéről” szervezték. A konferencia felkért előadói a Munkacsoport részéről: Pallóné Dr. Kisérdi Imola (FVM), aki a HÍR programról és eredményeiről és Kovács Ágnes (OHKI) a hagyományos húsipari termékekről és fejlesztésükről tartott előadást.
Június 20-23. Budapest: IAMA Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórum keretében a Munkacsoport a következők szerint működött közre:
Augusztus 25. Budapest: Az FVM 2009-ben megkezdte a HÍR gyűjtemény aktualizálását, illetve bővítését célzó hasznosítási programot, melynek keretében az Agrármarketing Centrum a HÍR védjegy használati jogának elnyerésére pályázati felhívást tett közzé (http://www.amc.hu/hu/node/594). A 2009. november 30-ig meghosszabbított határidőig 26 pályázó 60 termékleírást nyújtott be.
Augusztus 29. Budapest: A HÍR védjegy használatára kiírt pályázatról a Munkacsoport szakmai konzultációt tartott a II. HÍRes Íznapok keretében a Vajdahunyadvárban (Mezőgazdasági Múzeum) 50 fő részvételével.
Szeptember 26. Budapest: “Hungarikumok a Parlamentben” konferencián felkért előadók a Munkacsoport részéről a következők voltak: Pallóné Dr. Kisérdi Imola és Zobor Enikő.
December 10. Budapest, FVM: “Terra Madre konferencia és kiállítás – A hagyományos terméket előállítók Világnapja”. A Slow Food mozgalommal közös évzáró 80 fős rendezvény termékbemutatóval és kóstoltatással egybekötve valósult meg.
A pályázatok szakszerű elbírálására 2009. december 21-én szakmai Bíráló Bizottság alakult. A miniszter felkérése alapján a Pallóné Dr. Kisérdi Imola vezette Bizottságban a Munkacsoport több tagja közreműködik.
Az Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport 2009. évi tevékenysége:
Április 8. Budapest, FVM: “Nyomon-követhetőség, nyomonkövetés” Kerekasztal
A Szakbizottság és Munkacsoportjainak 2010. évi munkaprogramja
Téma |
Időpont és helyszín |
Szervező és |
“Hungarikumok a Parlamentben” II. Konferencia |
Január 23. |
Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport (társrendező) |
“TRUEFOOD PROJEKT a hagyományos élelmiszerek piacrajutásáról” – kerekasztal |
Február 5. |
ÉFOSZ, |
“Hagyományos termék” Kerekasztal |
Március 18. |
Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport |
Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport ülése |
Április |
Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport |
“Hungarikumok, védjegyek és földrajzi árujelzők” Konferencia |
Május19. 10 óra |
Védjegy Egyesület, Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport |
“Hungarikumok a Parlamentben” III. Konferencia |
Május |
Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport (társrendező) |
Édes sült tészták és sütemények - Szerepük és helyük az egykori és a mai falusi-városi táplálkozáskultúrában |
Május 26-27. |
Magyar Néprajzi Társaság |
Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport ülése |
Szeptember |
Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport |
“Hungarikumok a Parlamentben” IV. Konferencia |
Szeptember |
Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport (társrendező) |
“XI. Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban 2010” Konferencia |
November 9. |
Központi Titkárság Élelmiszeripari Szakbizottság |
“Terra Madre Világnap” – “Slow Food” közös rendezvény |
December 10. |
Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport (társrendező) |
Vissza a Szakbizottság nyitólapjára
Vissza a Szakbizottságok felsorolásához
Vissza az EOQ MNB honlapjára