03. Élelmiszer Szakbizottság
Éves tevékenység és következő évi terv: 2005 |
Elnök: Dr. Molnár Pál |
Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport |
Vezető: Dr. Erdős Zoltán |
Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport |
Vezető: Pallóné dr. Kisérdi Imola |
A Szakbizottság 2005. évi tevékenysége
A Szakbizottság taglétszáma 2005-ben kis mértékben csökkent. Összesen 10 rendezvényt szervezett, amelyeken közel 800 résztvevő jelent meg. A rendezvények közül több központi rendezvényként is szerepel. Továbbra is rendszeresen és eredményesen működik az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport, amely több – jelentős érdeklődésre számot tartó – összejövetelt tartott. A 2004. május 19-én megalakult Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport jelentősen növelte taglétszámát és nagy aktivitást fejtett ki. A “TQM az élelmiszeriparban” Munkacsoport tevékenységét az “Önértékelési és TQM” Szakbizottság keretében – önállóságát feladva – folytatta.
A szakbizottsági tagok az elmúlt évben is tagsági jogon járó kiadványként kapták kézhez az “Élelmiszervizsgálati Közlemények” szakfolyóiratot, amelyben több szakbizottsági rendezvényről szóló beszámoló is megjelent.
Rendezvények, szakmai napok, szemináriumok, munkacsoport-ülések
2005-ben a Szakbizottság a következő rendezvényeket tartotta meg, illetve lebonyolításukban aktívan közreműködött:
Január 18-21. Hévíz
Az EOQ MNB Központi Titkárságának, az Élelmiszer Szakbizottságnak és az MMM Kht. közös tanfolyama a következő témakörben
”Szolgáltató cégek belső auditorképzése minőségügyi alapismeretekből és a közétkeztetés minőségirányítási rendszeréből”
Február 16. Budapest, E. Wessling Kémiai Laboratórium Kft.
Az Élelmiszer-biztonsági és Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport közös rendezvénye
Dr. Szigeti Tamás: A hagyományos élelmiszerek és az élelmiszer-biztonság
Dr. Erdős Zoltán: Átütemezett élelmiszer-biztonság 1. rész
Május 5. Budapest, Országos Élelmiszervizsgáló Intézet
Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport rendezvénye
Zukál Endre: Új problémák az élelmiszer-biztonság terén
Dr. Erdős Zoltán: Átütemezett élelmiszer-biztonság 2. rész
Május 12. Budapest, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Részvételi díjas konferencia “Az élelmiszerszabályozás és a korszerű élelmiszerbiztonsági rendszerek “
(Beszámoló: ÉVIK, 51 (2005) 4, 233-238.)
Május 24. Budapesti Corvinus Egyetem
A Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport és a Statisztikai Módszerek Szakbizottság közös rendezvénye
Popovics Anett: A hagyományos élelmiszerek fogyasztói kedveltségének vizsgálata nemzetközi felmérések alapján
Farnadi Éva: A HIR gyűjtemény bemutatása a Párizsi Nemzetközi Kiállításon
Június 7. Budapest, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
”Az EU élelmiszer minőségpolitikája” témájú TAIEX Szeminárium az Élelmiszer Szakbizottság szervezésében
(Beszámoló: ÉVIK, 51 (2005) 4, 246-250)
Október 6. Budapest, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Részvételi díjas konferencia. “Az agrárgazdaság helyzete és aktuális minőségügyi feladatai Magyarországon”
(Beszámoló: ÉVIK, 51 (2005) 4, 238-245)
Október 27. Szeged, Forrás Szálló
Részvételi díjas konferencia
“Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban”
(Beszámoló: ÉVIK, 52 (2006) 1, előkészületben)
November 10. Budapest, Országos Élelmiszervizsgáló Intézet Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport
Sipos Gáborné: Jó ég!! Még egy szabvány? ISO 22000:2005
Dr. Tobiás Zsófia: Ki látott már Calici vírust? – speciális fotók
Dr. Erdős Zoltán: Négy-utas veszélyelemzés – á la MSZ EN ISO 22000: 2005
November 26. Budapest, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
A 2066. évi Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj pályázat követelményrendszerét ismertető egynapos felkészítő Dr. Molnár Pál, Mikó György és Szegedi Erzsébet előadásaival és konzultációval
Az Élelmiszeripari Szakbizottság a felsorolt rendezvényeken túlmenően még több más szakbizottsági rendezvény társrendezője is volt, amelyek itt nem kerültek megismétlésre.
További kiemelkedő események:
Nem sikerült megtartani a meghirdetett “EOQ Élelmiszer-biztonsági rendszermenedzser” és az “EOQ Élelmiszer-biztonsági auditor” tanfolyamot. Sajnálatos módon a tanfolyamok tananyagainak elkészítésére csak saját forrás áll rendelkezésre, ezért a munka áthúzódik a 2006. évre.
A Szakbizottság 2006. évi munkaprogramja
Téma |
Időpont és helyszín |
Szervező és közreműködő |
“Bemutatkozik a Komáromi Kenyérmúzeum” |
március 7. |
Hagyományos Élelmiszerek Munkacsoport |
XV. Élelmiszer Minőségellenőrzési Tudományos Konferencia |
március 29-31. |
Központi Titkárság |
EU Közösségi Konferencia |
március 30-31. |
Központi Titkárság |
MAMD Győztesek Konferenciája |
március 30. |
Központi Titkárság |
IAMA Szeminárium |
március 31. |
Központi Titkárság |
Közétkeztetési, Vendéglátási és Turisztikai Szakbizottság megalapítása |
március 31. |
Központi Titkárság |
EOQ Élelmiszer-biztonsági rendszermenedzser tanfolyam |
június 19-23. |
Központi Titkárság |
A Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj 2007 pályázat felkészítője |
szeptember 21. |
Központi Titkárság |
EOQ Élelmiszer-biztonsági auditor tanfolyam |
október 9-13. |
Központi Titkárság Élelmiszeripari Szakbizottság |
“Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban 2006.” |
október 25. |
Központi Titkárság |
Vissza a Szakbizottság nyitólapjára
Vissza a Szakbizottságok felsorolásához
Vissza az EOQ MNB honlapjára