03. Élelmiszer Szakbizottság
Éves tevékenység és következő évi terv: 2002 |
Elnök: Dr. Molnár Pál |
Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport |
Vezető: Dr. Erdős Zoltán Titkár: Kókai Zoltán Tagok száma: 46 |
TQM Munkacsoport |
Vezető: Pallaginé dr. Bánkfalvi Emese |
A Szakbizottság 2002. évi tevékenysége
A Szakbizottság 2002-ben tovább növelte taglétszámát és összesen 11 rendezvényt sze
rvezett, illetve szervezésében vett részt, amelyeken közel 1000 résztvevő jelent meg. A rendezvények közül több központi rendezvényként is szerepel, mivel azok részvételi-díjasak voltak. Továbbra is rendszeresen és eredményesen működik az Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport, melynek vezetője Dr. Erdős Zoltán és titkára Kókai Zoltán. A kedvező tapasztalatok alapján 2002. március 5-én megalakult a Szakbizottság második munkacsoportja: “TQM az élelmiszeriparban”, melynek vezetőjévé Pallaginé dr. Bánkfalvi Emesét és titkárává Varga Lászlót választották.A nemzetközi tevékenység – az eseti EOQ és ASQ megkereséseken túlmenően – az IAMA Fórumon való részvételre összpontosult. Az Agrárgazdasági Világfórumra és a kapcsolódó tudományos konferenciára 2002. június 6-11. között a hollandiai Noordwijk-ban kerül sor, amelyen a Közép-Kelet-európai országok 21 képviselője vendégként vett részt. A kiválasztást és az előkészítő találkozókat az EOQ MNB Élelmiszer Szakbizottsága végezte. A térség agrárgazdasági feladatairól szóló
előadásait Dr. Vajda László, a FVM Integrációs főcsoportfőnöke és Boros Attila, a HAJDÚ BÉT vezérigazgatója tartotta. A 6 magyar szakértőn kívül bolgár, cseh, lengyel és szlovák szakember vett részt a jól szervezett és igen tartalmas nemzetközi rendezvényen.A Közép- és Kelet-európai Országok II. Nemzetközi Minőségügyi Konferenciájához kapcsolódóan találkozóra került sor a Higiénia Védjegy (esetleg “Kiváló Élelmiszer-biztonsági Rendszert működtető előállító vagy szupermarket”) bevezetése tárgykörében, amelyen az EOQ MNB, az ír és cseh partnerszervezet vezetőin kívül az OÉTI, a PICK Szeged Rt. és a CORA képviselői is részt vettek. Az európai kezdeményezés Magyarország számára jelentős, de kormányzati támogatásra és hosszabb előkészületekre van szükség.
A szak
bizottsági tagok továbbra is tagsági jogon járó kiadványként kapták kézhez az “Élelmiszervizsgálati Közlemények” szakfolyóiratot amelyben több szakbizottsági rendezvényről szóló beszámoló is megjelent és amelynek kiadását az EOQ MNB anyagilag is támogatja.Rendezvények, szakmai napok, szemináriumok, munkacsoport-ülések
2002-ben a Szakbizottság a következő rendezvényeket tartotta meg, illetve működött közre aktívan lebonyolításukban:
Tapasztalatcsere a különféle TQM eszközök használatáról mezőgazdasági és él
A TQM Munkacsoport alakuló ülése
Az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport ülése
A “Hagyományok-Ízek-Régiók” (HÍR) Program - Élelmiszerkincsünk az EU csatlakozás küszöbén
Az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport ülése
A TQM Munkacsoport ülése
Az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport ülése
ME-TEST 2002 Élelmiszer Szakmai Nap
A TQM Munkacsoport ülése
XIV. Élelmiszer Minőségellenőrzési Tudományos Konferencia
Október 8-10. Sárospatak (kb. 300 résztvevő)
“Minőségmenedzsment az élelmisze
riparban 2002”A felsorolt rendezvényeken túlmenően a Szakbizottság egy vezetőségi ülést tartott és társrendezőként még 5 más szakbizottsági rendezvény programjának kialakításában működött közre.
A Szakbizottság 2003. évi munkaprogramja
Téma |
Időpont/ |
Együttműködő Szakbizottságok |
Az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport ülése |
január 29. SZIE |
Élelmiszer-szb. Élelmiszer-biztonsági munkacsoport |
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar felkészülése az EU-tagságra |
március 19. FVM |
EOQ MNB Központi Titkárság Élelmiszer-szb. |
Az Élelmiszer-biztonsági munkacsoport ülése |
április 16. SZIE |
Élelmiszer Élelmiszer-biztonsági munkacsoport |
Analitikai módszerek összehasonlító értékelése hús- és húskészítmény-vizsgálati példákkal |
május 13. SZIE |
Statisztikai Módszerek Közreműködő szb.-ok |
“Az FVM által támogatott benchmarking-projektek tapasztalatai” |
május 15. FVM |
Élelmiszer-szb. TQM-munkacsoport |
Az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport ülése |
szeptember SZIE |
Élelmiszer Élelmiszer-biztonsági munkacsoport |
A “Hagyományok-Ízek-Régiók” gyűjtemény hasznosítási programja. Statisztikai módszerek a gyakorlati megvalósításhoz |
október 7. SZIE |
Statisztikai Módszerek Élelmiszer |
“Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban 2003” |
október 15. Szeged |
EOQ MNB Központi Titkárság Élelmiszer |
A “Balanced Scorecard” módszer alkalmazásának előnyei |
november 6. FVM |
Élelmiszer TQM-munkacsoport |
Az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport ülése |
november SZIE |
Élelmiszer Élelmiszer-biztonsági munkacsoport |
Szakbizottsági éves záróértekezlet és a 2004. évi munkaprogram előkészítése |
december |
Megjegyzés:
Az Élelmiszerbiztonsági és a TQM az élelmiszeriparban Munkacsoport üléseire csak a bejelentkezett EOQ MNB tagok kapnak meghívót. Bejelentkezni az EOQ MNB Központi Titkárságán és a Munkacsoportok vezetőinél bármikor lehetséges.A Szakbizottság – a felsorolt rendezvényeken túlmenően – a következő feladatok végrehajtásában műkö
dik közre:Vissza a Szakbizottság nyitólapjára
Vissza a Szakbizottságok felsorolásához
Vissza az EOQ MNB honlapjára