03. Élelmiszer Szakbizottság
Éves tevékenység és következő évi terv: 2000
Vissza a Szakbizottság nyitólapjára |
Elnök: Dr. Molnár Pál
Titkár: Dr. Erdős Zoltán
Nemzeti képviselő: Pallóné dr. Kisérdi Imola
Tagok száma (2000. december 31.): 244 |
A Szakbizottság 2000. évi tevékenysége
A Szakbizottság legjelentősebb rendezvényére a 44. EOQ Kongresszus előkongresszusi szimpóziumként 2000. június 12-én került sor, melynek témája “Mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek minősége és biztonsága” volt. A részletes beszámolót az Évkönyv III. fejezete tartalmazza. Ezen túlmenően a következő rendezvények megtartására került sor
:
Február 16. Budapest
Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport rendezvénye
Ételfertőzések, ételmérgezések és balesetek a statisztika és konkrét esetek tükrében
Dr. Szabó Mária, Fővárosi ÁNTSZ
Zoltainé Ombódi Anna, Pest megyei ÁNTSZ
(2 előadás, 40 résztvevő)
Március 30.
Budapest
közös rendezvény a Központi Élelmiszeripari Kutató Intézettel
A Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottság bemutatkozása
(13 előadás, 100 résztvevő)
Május 3.
Budapest
Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport rendezvénye
A kémiai élelmiszerbiztonság alakulása Magyarországon
Dr. Bánáti Diána, FVM
Az OECD Élelmiszerbiztonsági Bizottságának munkája
Dr. Sohár Pálné, OÉTI
(2 előadás, 40 résztvevő)
Május 23.
Budapest
közös rendezvény a Központi Élelmiszeripari Kutató Intézettel és a Magyar Élelmiszerminősítő Társasággal
Az EU Élelmiszerbiztonsági Fehér Könyve: Magasabb követelmények - új feladatok az élelmiszertermelésben
(5 előadás, 300 résztvevő)
Szeptember 13.
Budapest
Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport rendezvénye
Szakmai tartalom - mire kell figyelni a HACCP kialakításában?
Dr. Sebők András: Campden & Chorleyword Élelmiszeripari Fejlesztési Intézet Magyarország Kht.
Nyitott kérdések: élelmiszerbiztonság a farmtól a fogyasztóig?
Dr. Erdős Zoltán, Qualiment Kft.
(2 előadás, 40 résztvevő)
Szeptember 14.
Budapest
közös rendezvény a Központi Élelmiszeripari Kutató Intézettel és a Magyar Élelmiszerminősítő Társasággal
Az EU Élelmiszerbiztonsági Fehér Könyve: Magasabb követelmények - új feladatok az élelmiszertermelésben
(5 előadás, 100 résztvevő)
Szeptember 27.
Szeged
közös rendezvény a PICK Szeged Rt.-vel és a Szegedi Egyetem Élelmiszeripari Főiskolai Karával
Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban
(12 előadás, 200 résztvevő)
Szeptember 28.
Budapest
közös rendezvény a SZENZOR Gazdaságmérnöki Kft.-vel
TQM-technikák alkalmazása az élelmiszeriparban
(7 előadás, 60 résztvevő)
Október 9.
Budapest
közös rendezvény a SZENZOR Gazdaságmérnöki Kft.-vel
TQM-technikák alkalmazása az élelmiszeriparban
(7 előadás, 50 résztvevő)
Október 11.
Budapest
közös rendezvény az MRTA Szakbizottsággal és az ISO 9000 Fórummal
A HACCP-rendszer és gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai
(4 előadás, 50 résztvevő)
Október 16.
Budapest
közös rendezvény a SZENZOR Gazdaságmérnöki Kft.-vel)
TQM-technikák alkalmazása az élelmiszeriparban
(7 előadás, 50 résztvevő)
Október 25-26.
Székesfehérvár
közös rendezvény a Magyar Élelmiszerminősítő Társasággal, a Fejér megyei ÁÉEÁ-val és a MÉTE-vel
XIII. Élelmiszer Minőségellenőrzési Tudományos Konferencia
(41 előadás, 400 résztvevő)
November 15.
Budapest
közös rendezvény az FVM Élelmiszeripari Főosztályával
Kerekasztal-beszélgetés AFNOR szakértők közreműködésével:
HACCP-rendszerek elismerése, elfogadása
HACCP az EU új higiéniai direktíva tervezetében
(2 bevezető előadás, 30 résztvevő)
December 13.
Budapest
Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport rendezvénye
Dr. Farkas József, Szent István Egyetem
Élelmiszerbiztonság - Aktuális gondolatok
Kerekasztal-beszélgetés
Nyitott kérdések: élelmiszerbiztonság a farmtól a fogyasztóig?
(1 előadás, 40 résztvevő)
Az előkongresszusi szimpózium kivételével a Szakbizottság fő- vagy társrendezőként összesen 14 rendezvényt bonyolított le, amelyeken 110 előadás hangzott el és 1500 szakember vett részt. Ez kiemelkedő és szinte megismételhetetlen teljesítmény a Szakbizottság részéről. Szakmai beszámolók a rendezvények többségéről készültek, amelyek az “Élelmiszervizsgálati Közlemények” szakfolyóiratban jelentek meg.
A Szakbizottság 2001. évi munkaprogramja
Téma |
Időpont |
Társrendező (közreműködő) |
Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport ülései1)
Tervezett témák: HACCP működésének igazolása, valamint a mezőgazdasági és a
közétkeztetés élelmiszerbiztonsági problémái
|
február 14.
április 18.
szeptember
november |
|
TQM-technikák alkalmazása a mezőgazdasá gban és az élelmiszeriparban |
június 19. |
SZENZOR |
Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban |
október |
Dél-Alföldi Regionális Szervezet |
Szakbizottsági éves záróértekezlet és a 2002. évi munkaprogram előkészítése |
december |
|
1)
Az Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport üléseire, melynek Dr. Erdős Zoltán a vezetője és Kókai Zoltán a titkára, csak a bejelentkezett EOQ MNB tagok kapnak meghívót.
A Szakbizottság - a rendezvényeken túlmenően - a következő feladatok megoldásában vesz részt:
- a HACCP rendszer bevezetésé
nek és működésének igazolása;
- a “Kiváló Magyar Élelmiszer” tanúsító védjegy odaítélése;
- a “Szívbarát élelmiszer” tanúsító védjegy odaítélése;
- a “TQM-technikák alkalmazása” PHARE projekt felülvizsgálata;
- magyar közreműködés előkészítése a “F
ood Quality Chain” 2002. évi nemzetközi rendezvényen.
Vissza a Szakbizottság nyitólapjára
Vissza a Szakbizottságok felsorolásához
Vissza az EOQ MNB honlapjára