20. Közétkeztetési, Vendéglátási és
Turisztikai Szakbizottság
Éves tevékenység és következő évi terv: 2007 |
Elnök: Dr. Kökény Mihály |
A Szakbizottság 2007. évi tevékenysége
A Közétkeztetési, Vendéglátási és Turisztikai Szakbizottság 2007. évben két kiemelt rendezvényt tartott, melyek “A közétkeztetés aktuális minőségi és élelmiszer-biztonsági feladatai” címmel kerültek megrendezésre. A közel 200 résztvevővel megrendezett Budapesti Konferenciára 2007. január 11-én az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Fodor Termében került sor, melyet Dr. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke levélben üdvözölt. A rendezvényről az “Élelmiszervizsgálati Közlemények” szakfolyóirat 2007/2 füzete részletesen beszámolt. Pécsett az Önkormányzat Díszterme adott otthont a Szakbizottság azonos témájú rendezvényének, melynek védnökségét a város alpolgármestere vállalta. A pécsi rendezvényen a városi Gyermek-egészségügyi Ellátó Szolgálat főorvosa is tartott előadást a gyermekek egészséges táplálkozásáról.
2007. évben a taglétszám növelése kiemelt helyen szerepelt a Szakbizottság feladatai között, melynek teljesítésében azonban nem sikerült előrelépni.
A Szakbizottság 2008. évi munkaprogramja
Mivel Dr. Kökény Mihály, szakbizottsági elnök újabb - igen leterhelő - WHO megbízatása miatt néhány hete írásban lemondott tisztségéről, és a 2008. évi tisztújítási periódus egyébként is megkezdődött, a gyorsított előkészületek eredményeképpen 2008. március 21-én szakbizottsági választásokat tartottak. A választás a következő eredménnyel járt:
Elnök: |
Dr. Kincses Gyula , az Egészségügyi Minisztérium államtitkára |
Társelnökök: |
Dr. Biró Krisztina , az Egészségügyi Minisztérium osztályvezetőjeDr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője Dr. Ródler Imre, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szaktanácsadója |
Titkár: |
Haraszty Gábor , a Pécsi Tudományegyetem oktatója |
A Szakbizottság új vezetése a 2008. évi munkaprogram kialakítása során a közétkeztetés és vendéglátás táplálkozás-egészségügyi kérdéseit érintő, az elmúlt év(ek)ben lezajlott, illetve jelenleg folyó programok, felmérések eredményeinek, tapasztalatainak ismertetését és megvitatását, a területet érintő fontosabb nemzetközi események, folyamatok nyomonkövetését, valamint az MSZ EN ISO 22000:2005 szabvány bevezetését a közétkeztetésben helyezi előtérbe. Folyamatos feladat a szakbizottság létszámának jelentős mértékű folyamatos bővítése is. Az élelmiszerbiztonság megismertetését fontos, kiemelt feladatnak tekinti, melyre külön programot dolgoz ki.
Az egyes rendezvények tervezett témája és időpontja a következő:
Március 26. |
Előadás a Pécsi Tudományegyetemen az ISO 22000 kiépítésének egyéves tapasztalatáról a közétkeztetésben |
Október |
Országos konferencia az iskolai és kórházi étkeztetés táplálkozás-egészségügyi kérdéseit érintő programok, felmérések eredményeiről |
November 19. |
Előadás az ISO 22000 szabványban előírt PRP program bevezetéséről a közétkeztetésben |
Vissza a Szakbizottság nyitólapjára
Vissza a Szakbizottságok felsorolásához
Vissza az EOQ MNB honlapjára