A Minőség és Megbízhatóság 2005. 1.
Dr. Szigeti Tamás János:
A szerző az élelmiszer-biztonság témakörbe tartozó néhány fogalom jelentését, a fogalom mögött húzódó tudományos és gyakorlati munkát ismerteti. Áttekinti az élelmiszerekben található, nem kívánatos összetevők lehetséges károsító hatása becslésének fontosabb elemeit. A kockázatbecslés folyamatát a hőkezelt élelmiszerek egyes csoportjaiban ki-mutatható akrilamid példájával illusztrálja.
Petró Ottóné dr.:
A szerző a szabványtervezettel kapcsolatos szavazás eredményének vázolása után áttekinti a kedvező véleményeket, majd a kritikákat és a javaslatokat. Ismertet néhány változtatást és kiegészítést, majd utal a két végső fázis várható ha-táridejére.
Russell T. Westcott:
The Metamorphosis of the Quality Professional
Földesi Tamás:
Hány út vezet a minőséghez?
A szerző bemutatja a három út: a minőségügyi rendszerek, az önértékelés és a teljes körű minőségirányítás kialakulását és kezdeti fejlődését. Ezek után áttekinti a három útnak az ezredforduló táján bekövetkezett továbbfejlődését, s végül összegezi az ebből levonható következtetéseket.
Marc J. Schniederjans – Qing Cao – John R. Olson:
Manapság a kínai árucikkek uralják az Egyesült Államok számos piacát. Gyakran a kisebb vételár teszi vonzóvá a kínai áruk kiválasztását; de keveset tudunk e termékek minőségéről. A tanulmány bemutatja a kínai iparcikkek minőségének fogyasztói megítélését a más országokban gyártott termékekével összehasonlítva. A szerzők egy sor minőségmérőszámot tartottak szükségesnek és használtak a minőség fogyasztói megítélésének mérésére és összeha-sonlítására. Az eredmények rámutatnak arra, hogy a kínai gyártóknak nagyobb erőfeszítést kell tenniük csaknem az összes termékfajta minőségének fejlesztésére. A szerzők néhány erre vonatkozó prioritást meghatároztak egyes ter-mékfajtákra nézve, és bemutatják a pontos mérését annak a minőségszórásnak, amely a kínai minőség jelenlegi szintje és a között a szint között található, ahol a kínai minőségnek lennie kellene ahhoz, hogy felvegye a versenyt a nem kínai gyártókkal.
Átadták a 2004. évi Nemzeti Minőségi Díjakat (Sződi Sándor)
Dr. Veress Gáborné – Dr. Veress Gábor:
A szerzők bevezetésül értelmezik a minőség és a minőségügy fogalmát, majd megvilágítják a minőségügy nemzeti szintű jogi szabályozásának kérdéskörét, ezután részletesen foglalkoznak a vállalati/szervezeti minőségmenedzsment-tel, végül pedig rámutatnak a Nemzeti Minőségi Díj követelményrendszerének általános alkalmazhatóságára.
EOQ MNB
Az EOQ-regisztrációról 2005 januárjában új oklevelet, illetve oklevél-meghosszabbítást kapott magyar szakemberek
Az EOQ MNB 2005. évi rendezvényeinek előzetes terve
Külföldi folyóiratok tartalomjegyzéke (1. folytatás)
A Magyar Minőség legutóbbi két számának tartalomjegyzéke