A Minőség és Megbízhatóság 2004. 2.
Dr. Rácz Endre:
A közlemény megvilágítja az új törvény megalkotásának indokait. Bemutatja a törvény alapján bekövetkező legfontosabb változásokat,hangsúlyozva, hogy a fogyasztók védelmének szolgálata következetesen végigvonul az egész törvényen.
Szeitzné Dr. Szabó Mária:
Az élelmiszerjogi szabályozás egészségügyi vonatkozásai
Az élelmiszerek biztonságossága és teljes értékű egészségességének megvilágítása után a szerző kitér az emberi egészség EU-beli védelmére, majd rámutat az egészségügyi tárcának a hazai jogi szabályozásban betöltött szerepére. Befejezésül a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Program jogszabályalkotásra vonatkozó célkitűzéseit tekinti át.
Berczeli Attila – dr. Sebők András:
Az élelmiszer-biztonsági szabványok megalkotását kiváltó okok felsorolását követően a cikk röviden bemutatja az EFSIS- és a BRC-szabványt. Áttekinti a két követelményrendszer közös jellemzőit, majd részletezi előnyeiket. Utal az IFS-szabványra, végül értékeli az élelmiszer-biztonsági szabványokat.
Dr. Erdős Zoltán:
Az élelmiszer-kiskereskedelem biztonsági elvárásainak bemutatása után a szerző röviden jellemzi a létező élelmiszer-biztonsági szabványokat. Utal ezek hasonlóságára és különbözőségeire, majd vizsgálja jövőjüket. Rámutat arra, hogy a sokféleség ellenére az alkalmazásra fel lehet készülni, s hogy az egységes tanúsítás sem reménytelen. A cikket helyzetértékelés zárja.
Dr. Eszesné Tóth Katalin – Ribizsár Zoltán:
Nyomonkövetés az ONION LINE Kft.-nél
Az élelmiszer-előállító vállalatok életében a nyomonkövetés összekapcsolja kódrendszerével a feldolgozást, a HACCP- és a TQM-ellenőrzési pontokat. Nemmegfelelőség esetén egyértelművé teszi a visszakeresést, segíti a helyesbítő tevékenységek eredményességét. Világméretű tendencia, hogy a nyomonkövetés kötelezővé válik az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás teljes láncában. A szerzők a társaságuknál alkalmazott eljárást mutatják be.
Denis Leonard – Rodney Mcadam:
A “minőség életciklusának” nevezett eszköz stratégiai módszert nyújt a minőség feltérképezéséhez és fenntartásához, miközben megelőző módon elhárítja a gyakorlati megvalósítás olyan gyengeségeit, mint például a pangás és a korlátozott alkalmazás, amely végső soron kudarchoz vezethet.
Toldi Sándor:
EFQM-modellel a kiválósági kultúráért
A Schefenacker Automotive Parts Ungarn Ipari és Kereskedelmi Bt. (SAPU), a termelő középvállalati kategóriában 2003-ban Nemzeti Minőségi Díjat nyert. A szerző a SAPU-nak az EFQM-modellen alapuló minőségfejlesztését mutatja be, a modell kilenc kritériumának tükrében.
Tíz + egy kérdés Rózsa Andráshoz, díjértékelői tapasztalatairól (Sződi Sándor)
“A minőségért” – egyéni vándordíj, 2003
(Dr. Tar József)I. Országos Rendőrségi Minőségkonf
erencia (Várkonyi Gábor)Dr. Németh Balázs:
Az Autóipari Benchmarking Klub
A beszámoló rámutat a klub létrehozásának indokaira, röviden jellemzi a benchmarkingot, majd vázolja a klub megalakulásának körülményeit, és áttekinti a kezdeti tevékenységet. Befejezésül összefoglalja az eddigi eredményeket, és kitűzi a közeljövő céljait.
EOQ MNB
Köszöntjük a 75 éves dr. Sütő Kálmánt!