Minőség-Innováció 2018 pályázat

Beadási határidő: 2018. szeptember 20.

Az innovációs teljesítmények értékelésére kiváló lehetőséget nyújt az évenként megrendezésre kerülő nemzeti és nemzetközi szintű „Minőség-Innováció” pályázat, amely elsősorban a vevő/fogyasztó elvárásai kielégítésének szintjét teszi vizsgálat tárgyává. A hazai megmérettetésen és bemutatkozáson túlmenően a kiválasztott nemzeti minőségdíjasok a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére is kedvező lehetőségeket kapnak.

Finnország Államelnöke a finn minőségügyi partnerszervezet kezdeményezése alapján 2007-ben indította útjára a „Minőség-Innováció” pályázatot. Finnország sikeres kezdeményezésében 2018-ban a következő 18 ország vesz részt abc sorrendben: Baszkföld, Botswana, Csehország, Dél-Afrika, Észtország, Finnország, Izrael, Kazahsztán, Kína, Lettország, Litvánia, Magyarország Oroszország, Ruanda, Spanyolország, Swáziföld, Svédország és Zimbabwe.

Magyarország – az EOQ MNB Egyesület közreműködésével – a 2013. évi sikeres adaptációt követően bekapcsolódott a nemzetközi pályázatba: eddig évente az összes pályázat közel 10%-át magyarországi szervezetek nyújtották be, melyek közül két-két hazai pályázat 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban, valamint egy hazai pályázat 2017-ben nemzetközi díjazott lett. A nemzetközi pályázatban való részvétel alapvető célja a termékek és szolgáltatások vevőorientált minőség-fejlesztését szolgáló innovációs eredmények hazai és nemzetközi elismertetése által a hazai versenyképesség növelése.

A Finn Államelnök által alapított elmúlt évi „Minőség-Innováció 2017” pályázat Magyarország számára ismét nagy sikerrel zárult, melynek eredményeképpen egy magyarországi vállalkozás Nemzetközi Díjat nyert. Nemzeti szinten 2017-ben 7 pályázat Nemzeti Díjnyertes lett, melyek a későbbiek során elnyerték a Finn Minőségügyi Szervezet „International Finalist” Elismerő Oklevelét.

A díjnyertesekről szóló beszámolót a „Minőség és Megbízhatóság” szakfolyóirat 2017/4 füzete közölte, ami az EOQ MNB Egyesület honlapján is olvasható:
http://www.eoq.hu/mm/mm17-4-inno.pdf (korábbi: http://www.eoq.hu/mm/mm16-6-inno.pdf)
A díjátadásról készült képek szintén az EOQ MNB Egyesület honlapján tekinthetők meg:
http://eoq.hu/galeria/innovacio2017-kepei/ (korábbi: http://www.eoq.hu/inno/16kepek/index.html)

A Finn Minőségügyi Szervezet egy honlapot állított össze a „Minőség-Innováció” nemzetközi pályázatról, amely a következő linken keresztül érhető el: https://www.qualityinnovation.org/partners/

A finn koordinátorral együttműködésben az EOQ MNB Egyesület ebben az évben is meghirdeti a „Minőség-Innováció 2018” pályázatot, melynek ismertetőjét a következő fájlban találja:
http://eoq.hu/2018/inno18ism.pdf

Pályázni a következő kategóriákban lehetséges:
• Nagyvállalatok
• Kis- és Középvállalkozások
• Mikro- és startup vállalkozások
• Közszféra és non-profit szervezetek
• Oktatási intézmények
• Egészségügyi és szociális szférában működő szervezetek
• Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk (bármely kategóriában)
• Potenciális innovációk (bármely kategóriában)

A „Minőség-Innováció 2018” pályázat keretében benyújtható minőségorientált, illetve a társadalmi felelősségvállalásra irányuló innováció – a minőségfejlesztéshez vagy a fenntarthatósághoz, illetve környezetvédelemhez kapcsolódóan – lehet:

  • magasabb minőségi színvonalú vagy környezetbarát termék;
  • a minőségfejlesztést vagy környezetvédelmet elősegítő technológiai megoldás, illetve gyártási folyamat;
  • magasabb minőségi színvonalú vagy környezetbarát szolgáltatás, illetve közszolgáltatás;
  • minőségorientált ipari formatervezés vagy új magasabb minőségi színvonalú márka;
  • a minőségfejlesztést elősegítő oktatási program, üzleti koncepció vagy menedzsmentmodell.

A pályázatok beadásának határideje: 2018. szeptember 20.

A nemzeti szintű díjkiosztásra 2018 novemberében, Budapesten egy színvonalas kiállítással egybekötött minőségügyi rendezvényen kerül sor. A kategóriánkénti első helyezetteket (Nemzeti Díjnyerteseket) az EOQ MNB Egyesület a nemzetközi zsűri elé terjeszti. A Nemzetközi Díjak átadására 2019. február 27-28-án Kína fővárosában, Pekingben kerül sor.

Nyomtatható ismertető: http://eoq.hu/2018/inno18ism.pdf

A magyar nyelvű pályázati űrlapok a következő címről tölthetők le:
http://eoq.hu/2018/inno18min.doc

A nemzeti szintű nyerteseknek majd angol nyelvű pályázati űrlapot kell kitölteniük és – valamilyen szintű nemzetközi elismerés esetén – egy, a pályázatot bemutató diasorozatot kell készíteniük, valamint a nemzetközi díjátadó gála keretében tervezett kiállításon való részvételre is fel kell készülniük.