HÍR védjegy pályázati felhívása – 2024

benyújtási határideje: 2024. március 14

A Hagyományok-Ízek-Régiók (röviden: HÍR) védjegy a hagyományos és tájjellegű termékek megkülönböztető védjegye.

A „Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR)” színes ábrás védjegyként 2002. március 12-én jegyezték be a nemzeti védjegylajstromba (lajstromszám: 172636). A védjegy jogosultja az Agrárminisztérium. A HÍR védjegy használati jog elnyerésére az Agrárminisztérium pályázati rendszert (továbbiakban: HÍR pályázat) működtet. A HÍR védjegy viselésére az a termék jogosult, amely legalább kétgenerációs (50 éves) történeti múlttal rendelkezik, előállítása hagyományos módon történik, helyi tudáson alapul és az adott tájegységhez köthető.

A HÍR védjegyet eddig elnyert termékek száma 216. A HÍR védjegyes termékek az Ágazati Értéktár szerves részét képezik. A HÍR védjegyes termékek szép számban szerepelnek a települési/ vármegyei/Magyar Értéktárban is. A HÍR védjegyes termékek közül 20 földrajzi árujelzője (pl. Jászsági nyári szarvasgomba, Lajta Sajt, Tuzséri alma) már uniós oltalmat élvez, ezáltal európai ismertséget ért el.

A HÍR védjegyesek listája itt található: https://gi.kormany.hu/hir-vedjegyhasznalok-klubja
A nyertes pályázók a HÍR Védjegyesek Klubja tagjává válnak és részükre az Agrárminisztérium szakmai tájékoztatást és segítséget nyújt a HÍR védjegy használatával kapcsolatban és a földrajzi árujelzők oltalma iránti kérelmük benyújtásához.
Felhívjuk a termelők, előállítók és csoportosulásaik figyelmét, hogy a HÍR Védjegy Bíráló Bizottság tavaszi ülésére való beterjesztéshez a HÍR védjegy pályázatok benyújtási határideje: 2024. március 14!

A pályázati felhívás és pályázati dokumentáció elérhető: https://gi.kormany.hu/hir-palyazati-felhivas

Várjuk az újabb pályázatokat!

További információ:
Pallóné Dr. Kisérdi Imola HÍR Bíráló Bizottság elnök, tel: +361 795 1705; e-mail: hir@am.gov.hu