2006. tavaszán két nagyobb – az élelmiszerek minőségellenőrzésével kapcsolatos – rendezvény került megtartására Debrecenben a következő témakörökben:
XV. Élelmiszer Minőségellenőrzési Tudományos Konferencia 2006. március 29-31. |
“Az Európai Modell megvalósítása a védett földrajzi jelölésű, valamint speciális tulajdonságú (hagyományos) élelmiszerekre vonatkozóan” témájú kétnapos |
Az
EU Közösségi Konferencia kiadványát teljes terjedelmében közzétesszük:Tartalomjegyzék - 3
Az EU Köszösségi Konferencia programja - 6
Programme of the EU Community Conference - 7
Štrossová, Kateřina
Védett eredetű és földrajzi jelzésű, valamint speciális tulajdonságú mezőgazdasági termékek és élelmiszerek előállításának és forgalmazásának szabályozása az EUban - 12
EU Regulations on PDO, PGI and TSG - 27
Dr. Jókúti András
Védett földrajzi árujelzésű élelmiszerek előállításának és forgalmazásának szabályozása Magyarországon - 42
Present stage and legal perspectives of PDOs and PGIs - 50
Dr. Rácz Endre
Védett földrajzi árujelzésű élelmiszerek – Marketing előnyök - 56
Foodstuffs with protected geographical indications Marketing benefits - 58
Soeiro, Ana
Portugál tapasztalatok és eredmények a védett földrajzi árujelzésű élelmiszerek esetében - 60
Portuguese Experiences and Results concerning Food Products with Protected Geographical Origin - 63
Keller, Valerie
French Experiences and Results regarding Foodstuffs with Protected Geographical Origin - 84
Zobor Enikő
A mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalma - 96
The protection of geographical indications and designations of origin for agricultural products and foodstuffs - 102
Varró Györgyné dr.
A PICK szalámival, mint védett földrajzi árujelzésű élelmiszerrel kapcsolatos tapasztalatok - 108
Experiences with PICK Salami as a protected Hungarian Product with Geographical Origin - 112
Dr. Orbán Gyula
Gasztronómiánk a hódoltság után: a barokk kortól a reformkorig - 116
Dr. Erdős Zoltán, Boros László, Dániel Péter
Helyi termékek, regionális gasztronómiai értékek nemzetközi elismertségének növelése a Cívis Konvívium (Slow Food Debrecen) tevékenysége által - 117
How to Grow the International Cognition of Local Products and Regional Gastronomic Values by the Activities of the Civis Convivium (Slow Food Debrecen)? - 126
Pallóné dr. Kisérdi Imola
A hagyományos élelmiszerek hasznosítási programja versenyképességük biztosítására - 135
Utilization Programme of the Traditional Foodstuffs to Ensure their Competitivness - 141
Bujdosó Judit
Hagyományos élelmiszerek marketingstratégiája és hasznosíthatóságuk a regionális fejlesztések terén - 146
Marketing of the Traditional Food Products and their Utility for the Regional Development - 152
Popovics Anett, Gyenge Balázs
A hagyományos magyar élelmiszerek fogyasztói magatartásának vizsgálata - 156
Investigation on the reputation of the Hungarian products – in the field of consumer behaviour - 164
Dr. Makay Piroska
Az ÉszakAlföldi Régió növényi eredetű hagyományos, különleges tulajdonságú termékei - 172
Traditional and Special Products of Plant Origin in the Northern Lowland Region - 178
Dr. Mosonyi Ágota
Hagyományos sütőipari alapanyagok - 184
Traditional Bakery Raw Materials - 185
Kopasz Árpád
Paprikás ízhagyományok JászNagykunSzolnok megyében - 188
Dr. Juhász Tiborné
A debreceni mézeskalács hagyományőrző szerepe - 194
Tradition Preserving Role played by HoneyCakes in Debrecen - 201
Bánffi István, Deák László
Garantáltan hagyományos és különleges termék: Szikvíz – közkeletű nevén szódavíz A magyarországi szikvízgyártás múltja és jelene - 206
Az “Arany Bika” Szállóban megtartásra kerülő rendezvényeket az EOQ MNB központi titkársága, Élelmiszeripari és a közelmúltban megalakult Mezőgazdasági Szakbizottsága, a Hajdú-Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás, valamint a MÉTE Analitikai és Minőségellenőrzési Szakosztály szervezte.