03. Élelmiszer Szakbizottság

Éves tevékenység és következő évi terv: 2005

Vissza a Szakbizottság nyitólapjára

Elnök: Dr. Molnár Pál
Társelnök: Dr. Rácz Endre
Titkár: Dr. Erdős Zoltán
Nemzeti képviselő: Pallóné dr. Kisérdi Imola
Tagok száma (2005. december 31.): 389

Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport

Vezető: Dr. Erdős Zoltán
Titkár: Dr. Kókai Zoltán
Tagok száma: 46

Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport

Vezető: Pallóné dr. Kisérdi Imola
Titkár: Popovics Anett
Tagok száma: 124

A Szakbizottság 2005. évi tevékenysége

A Szakbizottság taglétszáma 2005-ben kis mértékben csökkent. Összesen 10 rendezvényt szervezett, amelyeken közel 800 résztvevő jelent meg. A rendezvények közül több központi rendezvényként is szerepel. Továbbra is rendszeresen és eredményesen működik az Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport, amely több – jelentős érdeklődésre számot tartó – összejövetelt tartott. A 2004. május 19-én megalakult Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport jelentősen növelte taglétszámát és nagy aktivitást fejtett ki. A “TQM az élelmiszeriparban” Munkacsoport tevékenységét az “Önértékelési és TQM” Szakbizottság keretében – önállóságát feladva – folytatta.

A szakbizottsági tagok az elmúlt évben is tagsági jogon járó kiadványként kapták kézhez az “Élelmiszervizsgálati Közlemények” szakfolyóiratot, amelyben több szakbizottsági rendezvényről szóló beszámoló is megjelent.

Rendezvények, szakmai napok, szemináriumok, munkacsoport-ülések

2005-ben a Szakbizottság a következő rendezvényeket tartotta meg, illetve lebonyolításukban aktívan közreműködött:

Január 18-21. Hévíz
Az EOQ MNB Központi Titkárságának, az Élelmiszer Szakbizottságnak és az MMM Kht. közös tanfolyama a következő témakörben
”Szolgáltató cégek belső auditorképzése minőségügyi alapismeretekből és a közétkeztetés minőségirányítási rendszeréből”

Február 16. Budapest, E. Wessling Kémiai Laboratórium Kft.
Az Élelmiszer-biztonsági és Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport közös rendezvénye
Dr. Szigeti Tamás: A hagyományos élelmiszerek és az élelmiszer-biztonság
Dr. Erdős Zoltán: Átütemezett élelmiszer-biztonság 1. rész

Május 5. Budapest, Országos Élelmiszervizsgáló Intézet
Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport rendezvénye
Zukál Endre: Új problémák az élelmiszer-biztonság terén
Dr. Erdős Zoltán: Átütemezett élelmiszer-biztonság 2. rész

Május 12. Budapest, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Részvételi díjas konferencia “Az élelmiszerszabályozás és a korszerű élelmiszerbiztonsági rendszerek “
(Beszámoló: ÉVIK, 51 (2005) 4, 233-238.)

Május 24. Budapesti Corvinus Egyetem
A Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport és a Statisztikai Módszerek Szakbizottság közös rendezvénye
Popovics Anett: A hagyományos élelmiszerek fogyasztói kedveltségének vizsgálata nemzetközi felmérések alapján
Farnadi Éva: A HIR gyűjtemény bemutatása a Párizsi Nemzetközi Kiállításon

Június 7. Budapest, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
”Az EU élelmiszer minőségpolitikája” témájú TAIEX Szeminárium az Élelmiszer Szakbizottság szervezésében
(Beszámoló: ÉVIK, 51 (2005) 4, 246-250)

Október 6. Budapest, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Részvételi díjas konferencia. “Az agrárgazdaság helyzete és aktuális minőségügyi feladatai Magyarországon”
(Beszámoló: ÉVIK, 51 (2005) 4, 238-245)

Október 27. Szeged, Forrás Szálló
Részvételi díjas konferencia
“Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban”
(Beszámoló: ÉVIK, 52 (2006) 1, előkészületben)

November 10. Budapest, Országos Élelmiszervizsgáló Intézet Élelmiszer-biztonsági Munkacsoport
Sipos Gáborné: Jó ég!! Még egy szabvány? ISO 22000:2005
Dr. Tobiás Zsófia: Ki látott már Calici vírust? – speciális fotók
Dr. Erdős Zoltán: Négy-utas veszélyelemzés – á la MSZ EN ISO 22000: 2005

November 26. Budapest, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
A 2066. évi Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj pályázat követelményrendszerét ismertető egynapos felkészítő Dr. Molnár Pál, Mikó György és Szegedi Erzsébet előadásaival és konzultációval

Az Élelmiszeripari Szakbizottság a felsorolt rendezvényeken túlmenően még több más szakbizottsági rendezvény társrendezője is volt, amelyek itt nem kerültek megismétlésre.

További kiemelkedő események:

Nem sikerült megtartani a meghirdetett “EOQ Élelmiszer-biztonsági rendszermenedzser” és az “EOQ Élelmiszer-biztonsági auditor” tanfolyamot. Sajnálatos módon a tanfolyamok tananyagainak elkészítésére csak saját forrás áll rendelkezésre, ezért a munka áthúzódik a 2006. évre.

A Szakbizottság 2006. évi munkaprogramja

Téma

Időpont és helyszín

Szervező és közreműködő

“Bemutatkozik a Komáromi Kenyérmúzeum”

március 7.
Budapest, Corvinus Egyetem

Hagyományos Élelmiszerek Munkacsoport
Statisztikai Módszerek Szakbizottság

XV. Élelmiszer Minőségellenőrzési Tudományos Konferencia

március 29-31.
Debrecen
Aranybika Szálló

Központi Titkárság
Szervező Bizottság
Élelmiszeripari Szakbizottság

EU Közösségi Konferencia

március 30-31.
Debrecen,
Aranybika Szálló

Központi Titkárság
Hagyományos Élelmiszer Munkacsoport

MAMD Győztesek Konferenciája

március 30.
Debrecen,
Aranybika Szálló

Központi Titkárság
Élelmiszeripari Szakbizottság

IAMA Szeminárium

március 31.
Debrecen,
Aranybika Szálló

Központi Titkárság
Élelmiszeripari Szakbizottság
Mezőgazdasági Szakbizottság

Közétkeztetési, Vendéglátási és Turisztikai Szakbizottság megalapítása

március 31.
Debrecen,
Aranybika Szálló

Központi Titkárság
Élelmiszeripari Szakbizottság

EOQ Élelmiszer-biztonsági rendszermenedzser tanfolyam

június 19-23.
Budapest

Központi Titkárság
Élelmiszeripari Szakbizottság

A Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj 2007 pályázat felkészítője

szeptember 21.
Budapest, FVM

Központi Titkárság
Élelmiszeripari Szakbizottság
Mezőgazdasági Szakbizottság

EOQ Élelmiszer-biztonsági auditor tanfolyam

október 9-13.
Budapest

Központi Titkárság

Élelmiszeripari Szakbizottság

“Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban 2006.”

október 25.
Szeged

Központi Titkárság
Élelmiszeripari Szakbizottság
PICK Szeged Zrt.

Vissza a Szakbizottság nyitólapjára
Vissza a Szakbizottságok felsorolásához
Vissza az EOQ MNB honlapjára