03. Élelmiszer Szakbizottság

Éves tevékenység és következő évi terv: 2001

Vissza a Szakbizottság nyitólapjára

Elnök: Dr. Molnár Pál
Társelnök: Dr. Rácz Endre
Titkár: Dr. Erdős Zoltán
Nemzeti képviselő: Pallóné dr. Kisérdi Imola

Tagok száma (2002 március 31.): 280

A Szakbizottság 2001. évi tevékenysége

A Szakbizottság 2001-ben jelentősen növelte taglétszámát és összesen 8 rendezvényt szervezett, illetve szervezésében vett részt, amelyeken közel 725 résztvevő jelent meg, bár a “Kongresszusi Napok” elsősorban központi rendezvénynek számítanak. Továbbra is sikeresen működik az Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport, azon belül igen eredményesek a Dr. Erdős Zoltán vezette “HACCP műhely” kerekasztal beszélgetések. A kedvező tapasztalatok alapján megkezdődtek az előkészületek egy második munkacsoport megalakítására: “TQM az élelmiszeriparban”.

A 2002. január első napjaiban megtartott Vezetőségi ülésen megválasztásra került Dr. Rácz Endre, az FVM Élelmiszeripari Főosztályának osztályvezetője, a Szakbizottság társelnökének, akinek megválasztását az új Munkabizottság alakuló ülésén (2002. márciusában) a szakbizottsági tagok is megerősítették.

A nemzetközi tevékenység – az eseti EOQ megkereséseken túlmenően – az IAMA Fórum előkészítésére összpontosult. A Fórumra és a kapcsolódó tudományos konferenciára 2002. június 6-11. között a hollandiai Noordwijk-ban kerül sor, amelyen 2 magyar előadó fog szerepelni és 6 magyar szakember meghívott vendégként vehet részt.

A szakbizottsági tagok továbbra is tagsági jogon járó kiadványként kapták kézhez az “Élelmiszervizsgálati Közlemények” szakfolyóirat 2001-ben megjelent füzeteit, amelyben több szakbizottsági rendezvényről közöltünk beszámolót és amelynek kiadását az EOQ MNB anyagilag is támogatja.

Rendezvények, szakmai napok, szemináriumok, előadások

2001-ben a Szakbizottság a következő rendezvényeket tartotta meg, illetve működött aktívan közre lebonyolításukban:

Február 14. Budapest (kb. 30 résztvevő)
(az Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport rendezvénye)
Dr. Tobiás Zsófia, Qualiment Kft.
Veszélyek - mezőgazdasági és élelmiszeripari alapanyagok
Baranyi Ildikó, Árpád Agrár Rt., Szentes
HACCP rendszer az Árpád Agrár Rt.-nél
Tabajdiné dr. Pintér Vera, Országos Élelmiszervizsgáló Intézet
Az allergénekről

Március 14. Budapest (kb. 45 résztvevő)
(a MÉTE Nyugdíjas Klubjával közös rendezvény)
Dr. Molnár Pál, KÉKI
Az európai minőségfejlesztési koncepció és az EOQ MNB tevékenysége

Május 9-10. Budapest (kb. 40 résztvevő)
(“Kongresszusi Napok” zárórendezvénye a BME-n)
Dr. Erdős Zoltán, Qualiment Kft.
Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban

Május 16. Budapest (kb. 30 résztvevő)
(az Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport rendezvénye)
Boross Istvánné dr., PICK Szeged Rt.
HACCP rendszer kialakítása és bevezetése egy húsüzletben
Balázs Ildikó, Cora Áruház, Fót
HACCP rendszer az áruház élelmiszert is előállító osztályain

Június 19. Budapest (kb. 100 résztvevő)
(a SZENZOR Gazdaságmérnöki Kft-vel közös rendezvény)
A rendezvényről szóló részletes beszámoló az Élelmiszervizsgálati Közlemények” 2002/1-2 füzetében jelent meg.

Szeptember 12. Budapest (kb. 30 résztvevő)
(az Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport rendezvénye)
Dr. Szabó Enikő, ÁNTSZ Bp. Fővárosi Intézete
Aktuális kérdések az élelmiszerbiztonság témakörében
Dr. Erdős Zoltán, Qualiment Kft.
Étkeztetés - tanulságok az élelmiszeripar számára

Október 17. Szeged (kb. 220 résztvevő)
“Minőségmenedzsment az élelmiszeriparban
A rendezvényről szóló részletes beszámoló az Él
elmiszervizsgálati Közlemények” 2002/1-2 füzetében jelent meg.

December 5. Budapest (kb. 30 résztvevő)
(az Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport rendezvénye)
Falus Gabriella, FVM Élelmiszeripari Főosztály
Aktuális kérdések az élelmiszerbiztonság témakörében
D
r. Erdős Zoltán, Qualiment Kft.
Tájékoztató az Élelmiszerbiztonsági Tanácsadók Szövetségének (ÉBISZ) megalakulásáról

A felsorolt rendezvényeken túlmenően a Szakbizottság egy vezetőségi ülést tartott és társrendezőként még 6 más szakbizottsági rendezvény programjának kialakításában működött közre.

A Szakbizottság 2002. évi munkaprogramja

Téma

Időpont

Előadó(k)

Együttműködő Szakbizottságok

 

Tapasztalatok különféle TQM eszközökkel mezõgazdasági és élelmiszeripari vállalatoknál

február 21.
14.00

Mikó György
Szegedi Erzsébet

EFQM és Szakértõi,
Élelmiszer Szakbizottság

Az Élelmiszer Szakbizottság TQM Munkacsoportjának alakuló ülése

március 5.
10.00-13.00

Dr. Molnár Pál
Pallaginé dr. Bánkfalvi Emese
Mikó György
Dr. Rácz Endre

Élelmiszer Szakbizottság

Az Élelmiszerbiztonsági Munkacsoport ülése

március 6.
13.30

Póderné dr. Ősy Klára

Élelmiszer Szakbizottság

HIR (Hagyomány-Íz-Régiók) tudományos konferencia

május 15.

Felkért elõadók

EOQ MNB Titkárság,
Élelmiszer Szakbizottság

Az Élelmiszerbiztonsági Munkabizottság ülése

május 21.
13.30

Felkért elõadók

Élelmiszer Szakbizottság

“Az új nemzetközi élelmiszer mintavételi kézikönyv matematikai-statisztikai alapelvei

május 28.
14.00

Bányainé dr. Sándor Julianna

Statisztikai Módszerek,
Oktatási,
Élelmiszer Szakbizottság

Az Élelmiszerbiztonsági Munkabizottság ülése

szeptember 11.
13.30

Felkért elõadók

Élelmiszer Szakbizottság

Minõségmenedzsment az élelmiszeriparban 2002

október 17.
10.00-16.00

Felkért elõadók

PICK Szeged Rt., Élelmiszer Szakbizottság

Predikciós módszerek értékelése húskonzervek minõségellenõrzésénél

november 26.
14.00

Zukál Endre

Statisztikai,
Élelmiszer, Megbízhatósági Szakbizottság

Az Élelmiszerbiztonsági Munkabizottság ülése

december 4.
13.30

Felkért elõadók

Élelmiszer Szakbizottság

Szakbizottsági éves záróértekezlet és a 2003. évi munkaprogram előkészítése

december

Dr. Molnár Pál
Dr. Rácz Endre
Erdõs Zoltán
Pallaginé dr. Bánkfalvi Emese

Élelmiszer Szakbizottság

Megjegyzés: Az Élelmiszerbiztonsági és a TQM az élelmiszeriparban Munkacsoport üléseire csak a bejelentkezett EOQ MNB tagok kapnak meghívót.

A Szakbizottság – a felsorolt rendezvényeken túlmenően – a következő feladatok végrehajtásában működik közre:

Vissza a Szakbizottság nyitólapjára
Vissza a Szakbizottságok felsorolásához
Vissza az EOQ MNB honlapjára